Sałatka milionerów


Właściwe odżywianie, świadomość składników potraw w naszych jadłospisach, zorientowanie na zdrową żywność zawładnęły naszym światem.

Coraz częściej chcemy być świadomym konsumentem, sprawdzamy etykiety produktów spożywczych, rezygnujemy z niezdrowych i silnie przetworzonych potraw, wybieramy zdrowe i ekologiczne warzywa i owoce. Wraz ze zwiększeniem świadomości odżywiania, bardzo dużo osób, a zwłaszcza kobiet, decyduje się na przyrządzanie lunchy samemu. A najszybszym i najzdrowszym daniem jest oczywiście sałatka. Zwykłe sezonowe warzywa z kawałkiem kurczaka ugotowanego na parze to wartościowy posiłek, który dostarcza wielu witamin
i wartości odżywczych.  Wraz ze swego rodzaju modą na sałatki, powstaje coraz więcej oryginalnych i wymyślnych przepisów. Coraz popularniejsze staje się także dodawanie nowych składników, jak na przykład owoców, nasion czy orzechów. Jednak zdecydowanie najbardziej zaskakującym elementem sałatki, z którym możemy się spotkać jest serce palmy. Będzie to także najprawdopodobniej najdroższy jej składnik.

Serce palmy jest pozyskiwane z młodego, rosnącego pnia określonych gatunków palm.  Jest ono takie drogie, ponieważ zdobywane go w warunkach naturalnych, oznacza ścięcie drzewa. Obecnie, serca palm eksportują Ekwador i Kostaryka. Najwięcej kupuje go Francja i to właśnie tam, możemy spróbować Sałatki Milionerów, której głównym składnikiem jest wspomniana roślina warzywna.

Sałatkę możemy także urozmaicić w tańszy sposób. Wszelkie inspiracje z krajów egzotycznych lub afrykańskich na pewno będą oryginalnym sposobem na zróżnicowanie składników naszych dań. Jednym z najciekawszych kierunków poszukiwań będzie niewątpliwie Maroko. To Afrykańskie państwo słynie z różnorodności przypraw i specjalnych ich mieszanek. To właśnie z tym krajem związany jest nowy program kulinarny Jenny Morris gotuje – Maroko, emitowany przez stację Polsat Food Network. Można w nim znaleźć wiele inspiracji i przepisów na oryginalne i smaczne dania.

SAŁATKA Z GRILOWANYM BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ

Sałatka

·         Oliwa z oliwek

·         4 duże czerwone papryki

·         2 duże bakłażany

·          2 ząbki czosnku

·         30 g prażonych ziaren sezamu

Sos

·         1 mała cytryna, posiekana

·         2 łyżeczki pietruszki, posiekanej

·         2 łyżeczki kolendry, posiekanej

·         1 ząbek czosnku, posiekany

·         Sok z 1 cytryny

·         2 łyżeczki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

1.       Pokrój paprykę, usuń gniazdo i nasiona. Pokrój w plasterki bakłażany, posól je i zostaw na 20 minut, następnie wypłucz i wytrzyj do sucha.

2.       Podgrzej oliwę z oliwek w garnku, dodaj czosnek i pozwól oliwie nasiąknąć aromatem. Natrzyj paprykę i bakłażany oliwą i połóż na grillu, przewracaj co kilka minut aby uniknąć przypalenia. Kiedy zrobią się delikatne, ułóż na talerzu. Aby usunąć skórę z papryki, przykryj ją folią spożywczą, a para skurczy skórę.

3.       Aby przygotować sos, umiesć w słoiku z nakrętką wszystkie składniki oraz pozostały sok z papryki, zakręć i wstrząśnij. Ułóż bakłażany na talerzu, pokrój grillowaną paprykę w paski, polej sosem i posyp ziarnami sezamu.

MAROKAŃSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Sos:

·         1 łyżeczka musztardy Dijon

·         100ml miodu

·         3 ząbki czosnku, zgniecione

·         Sok i skórka z 1 cytryny

·         150ml oliwy z oliwek

Na sałatkę:

·         ½ szklanki zielonych oliwek

·         1 czerwona cebula, drobno pokrojona

·         4 cebule dymki, posiekane

·         2 pomidory, pokrojone w paski, bez nasion

·         ½ ogórka, cienko pokrojonego

·         ½ szklanki prażonych orzeszków Pini

·         1 garść kolendry, posiekanej

·         1 garść natki pietruszki, posiekanej

·         Skórka i sok z 1 cytryny

·         1 łyżeczka zmielonego kminku

·         2 czerwone ziemniaki, ugotowane, obrane, pokrojone w plasterki

·         2 zwykłe ziemniaki, ugotowane, obrane, pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

1.       Aby przygotować sos, połącz wszystkie składniki i odstaw aby nasiąknęły aromatem.

2.       Aby przygotować sałatkę, połącz w misce oliwki, cebulę, pomidory, ogórka i orzeszki pini. Polej składniki ½ sosu. Obtocz ziemniaki ziołami, kminkiem, skórką i sokiem z cytryny.

3.       Układaj warstwami, poczynając od sałaty, następnie układając ziemniaki, a na nie warzywa. Powtarzaj aż skończą się wszystkie składniki.

4.       Polej sosem, podawaj z chrupiacą ciabattą.

Przepis na 4 porcje.

 

Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.