Home Turystyka W Spodku będzie można poczuć śląski smak. Nowe, kulinarne miejsce na mapie Katowic

W Spodku będzie można poczuć śląski smak. Nowe, kulinarne miejsce na mapie Katowic

W Spodku będzie można poczuć śląski smak. Nowe, kulinarne miejsce na mapie Katowic

Restauracja Śląska_3Całkowicie śląskie menu, oparte na solidnej wiedzy historycznej, serwowane w sposób, który zadowoli zarówno miłośników tradycji, jak i gości biznesowych – to propozycja Restauracji Śląskiej, która rozpoczęła właśnie działanie w Spodku. Jej twórcy podkreślają, że atutem miejsca jest lokalizacja – w legendarnym dla Katowic budynku, tuż obok prężnie rozwijającej się Strefy Kultury. Szynk, kaj zjysz fest po noszymu mieści się w Epnym tolyrzu ze kosmosu, niedaleko Richtig srogiej chałupy, kaj idzie rajcować na cołki karpyntel.

Ambicją nowopowstałej Restauracji Śląskiej, zlokalizowanej w Spodku (Hotel Diament Spodek, wejście od strony lodowiska) jest promocja kuchni śląskiej w jej tradycyjnym, ale jednocześnie eleganckim wydaniu. Miejsce ma być odpowiedzią m.in. na potrzeby biznesowych i turystycznych gości miasta, którzy często sygnalizowali, że w okolicy najważniejszych kulturalnych i ekonomicznych instytucji Katowic chętnie spróbowaliby kuchni charakterystycznej dla regionu.

To jednak niejedyna grupa gości, których chce do siebie przyciągnąć Restauracja Śląska. Miejsce, w którym wcześniej mieścił się lokal przeznaczony głównie dla gości hotelowych teraz „otwiera się” także na lokalnych miłośników śląskich smaków. Menu restauracji skomponowano całkowicie z tradycyjnych, śląskich dań. Można w nim znaleźć dużo więcej niż tylko roladę, kluski i modrą kapustę, a więc m.in. ańtopf, wodzionkę, ślonski tyglik, sałatkę baby sztygara czy buchty z zołzom jagodowom.



– Spodek to legendarne miejsce, „punkt orientacyjny” na mapie Katowic i całego Śląska. Ludziom, dla których ważna jest magia tego miejsca i tym, którzy trafiają tu po raz pierwszy, a poszukują śląskich wyróżników, chcemy zaproponować coś nowego. Kuchnia śląska w naszym wydaniu jest różnorodna, z jednej strony prosta, ale i wykwintna. To doskonała okazja do poznania specyfiki Śląska, właśnie przez pryzmat smaku. Komponując menu sięgnęliśmy do źródeł historycznych i opowieści naszych babć – wyjaśnia Karolina Sojka – dyrektor Hotelu Diament Spodek, w którym mieści się Restauracja Śląska.

Otwarciu Restauracji Śląskiej towarzyszy konkurs na „Śląską Mapę Katowic”.
Jego uczestnicy mogą zgłaszać propozycje śląskich, spodek@hotelediament.pl lub bezpośrednio, podczas
odwiedzin w Restauracji Śląskiej. Konkurs potrwa do dnia 22 lipca br.

Element mapy obejmujący Strefę Kultury już powstał. Znalazły się na nim: Epny tolyrz ze kosmosu (Spodek), Richtig srogo chałupa, kaj idzie rajcować na cołki karpyntel (MCK) czy Hanysko chałupa roztomajtych bambetli i gorolskich łobrozków oraz właśnie Szynk, kaj zjysz fest po noszymu (Restauracja Śląska).