Home Agd Skosztuj najlepszych produktów regionalnych w Zielonych Arkadach

Skosztuj najlepszych produktów regionalnych w Zielonych Arkadach

Skosztuj najlepszych produktów regionalnych w Zielonych Arkadach

40 firm z regionu rywalizowało w dziesiątej edycji Plebiscytu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza”. Jury złożone z szefów kuchni znanych bydgoskich restauracji wybrało najlepsze regionalne produkty. Laureatów poznamy podczas wielkiego Finału akcji już w najbliższą sobotę w Zielonych Arkadach.

18 listopada plac eventowy największego centrum handlowego w regionie zamieni się w ogromną profesjonalną kuchnię. Między 11.00 a 16.00 na specjalnie przygotowanej scenie wszyscy odwiedzający Zielone Arkady będą mogli obejrzeć pokazy przyrządzania potraw z produktów, które zwyciężyły w plebiscycie Gazety Pomorskiej na najlepsze spożywcze marki regionalne. W akcji zobaczymy takie osobistości jak: Krzysztof Bielawski – szef kuchni Restauracji Meluzyna, Marcin Szukaj z Restauracji Kuchnia oraz Bulwar Bistro, Rafał Godziemski – właściciel Memo Restaurant & Wine, blogerka kulinarna Agata Jędraszczak, Sebastian Ferenc – szef kuchni w Hotelu City oraz Józef Sadkiewicz – ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej i kulinarnej, prezes i współwłaściciel Instytutu Sadkiewicza. Nacieszyć tego dnia będzie można nie tylko oczy, ale i kubki smakowe, bowiem wszystkie potrawy przygotowane przez mistrzów kulinarnych zostaną rozdane do degustacji. Jak przystało na wydarzenie organizowane przez Zielone Arkady nie zabraknie również atrakcji dla najmłodszych – na placu powstanie strefa dla dzieci, w której odbywać się będą konkursy i zabawy, w tym warsztaty z dekorowania pierników. Gospodarzem pokazów kulinarnych będzie Radosław Fonferek.



Celem plebiscytu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza” organizowanego przez Gazetę Pomorską jest wyróżnienie artykułów spożywczych, które ze względu na swoją jakość oraz popularność wśród konsumentów reprezentują wzór godny do polecenia i naśladowania. W tegorocznej edycji kandydaci do tytułu „Supersmak Gazety Pomorskiej 2017” rywalizowali w siedmiu kategoriach: Mięso i wędliny, Pieczywo i cukiernictwo, Nabiał, Przetwórstwo, Produkcja spożywcza, Woda oraz Artykuły ekologiczne. Produkty oceniało jury złożone ze znanych szefów kuchni, blogerów kulinarnych i ekspertów żywieniowych. W każdej z kategorii wybrali oni jednego zwycięzcę. Równolegle czytelnicy Gazety Pomorskiej przez cały październik głosowali sms-owo i przez internet na swoje ulubione produkty. Laureaci tego głosowania otrzymają tytuł „Supersmak 2017 wg czytelników Gazety Pomorskiej”. Oficjalne ogłoszenie wyników plebiscytu nastąpi 24 listopada na łamach Gazety oraz na portalu pomorska.pl.

Wielki Finał plebiscytu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza” odbędzie się 18 listopada na placu eventowym w Zielonych Arkadach w godzinach 11.00-16.00.