Home Tag "olej"

Olej musztardowy na włosy

agencja_pyry
Gorczyca kojarzona jest głównie jako składnik musztardy. Jednak z jej nasion tłoczy się olej musztardowy, który wykorzystywany jest w medycynie i kosmetyce. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega, witaminy i minerały. Pobudza mikrokrążenie skóry głowy, dzięki czemu składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Pełni rolę naturalnego środka na porost włosów, który je nawilża i nadaje połysk. Gorczyca sarepska. […]

Kompozycja olejów przeciw starzeniu się skóry

agencja_pyry
W składzie kosmetyków anty-aging znaleźć się powinien olej arganowy, ze słodkich migdałów, z awokado, czarnuszki, nasion opuncji figowej oraz z trawy cytrynowej. Skompletowanie ich nie jest proste, dlatego warto postawić na bioaktywne serum, pod oczy i do twarzy, które jest kompozycją wszystkich tych olejów. Arganowy. Olej arganowy to jeden z najpotężniejszych naturalnych antyoksydantów, który zawiera […]

Olejek patchouli w medycynie i kosmetyce

agencja_pyry
Z rosnącej w rejonach tropikalnych paczuli wytwarza się olejek, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie wschodniej. Uspokaja i poprawia nastrój, a także pełni funkcję afrodyzjaku. Jednak swoje zastosowanie olejek patchouli znalazł również w kosmetyce, gdyż regeneruje skórę problematyczną i starzejącą się. Czym jest paczula? Paczula (Pogostemon cablin), która występuje również pod nazwami brodziec paczuli […]

Szampon z czarnuszką na problemy skórne

agencja_pyry
Olej z czarnuszki, który może znaleźć się w składzie szamponu, poprawia kondycję naszych włosów, gdyż odżywia je, wzmacnia cebulki i wspomaga porost, dzięki czemu przeciwdziała wypadaniu. Działając antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo eliminuje łupież, łagodzi alergie skórne i świąd, a także zapobiega łuszczeniu się skóry. Złoto faraonów. Nasiona czarnuszki siewnej znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości już […]

Różane serum piękności

agencja_pyry
Róża damasceńska nazywana jest najcenniejszym kwiatem na świecie, gdyż zawiera ponad 300 składników aktywnych. Jeśli wytwarzany z niej olejek połączymy z olejem sezamowym i z pestek moreli, otrzymamy serum dla cery dojrzałej, wrażliwej, suchej i naczynkowej. Najcenniejszy kwiat na świecie. Na świecie występuje ponad 200 odmian dzikich róż i nawet 20 tysięcy odmian szlachetnych. Spośród […]

Żywność z konopi

agencja_pyry
Ziarna konopi zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, w proporcjach, które odpowiadają naturalnym potrzebom organizmu ludzkiego. Są bogatym źródłem protein, witamin, minerałów, fitosteroli czy barwników roślinnych. Możemy kupić nasiona (siemię) konopne, jak i tłoczony z nich olej. Dostępne są także konopne słodycze, miody, kawy czy makarony. Nienasycone kwasy tłuszczowe. Największym skarbem konopi są nienasycone kwasy […]

Kosmetyki różane łagodzą i uspokajają

agencja_pyry
Róża damasceńska wykazuje działanie łagodzące i uspokajające, poza tym wzmacnia naczynka krwionośne. Dlatego zarówno woda, jak i olejek z płatków tego kwiatu, wykorzystywane są do produkcji hydrolatów, naturalnych perfum, kremów, balsamów czy kosmetyków do kąpieli. Właściwości olejku różanego. Wyprodukowanie kilograma olejku różanego pochłania aż 3 tony płatków róży damasceńskiej (Rosa damascena). Wykazuje on działanie: – […]

Olej CBD w przypadku depresji

agencja_pyry
Depresja to choroba cywilizacyjna, która przybiera różne formy. Sprzedaż leków antydepresyjnych jest wysoka, jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z ich skutków ubocznych. W przypadku depresji stosować można także olejki z konopi, które zawierają bezpieczny kannabidiol (CBD). Depresja może męczyć nas przez pół roku, bądź przez całe życie, albo też przybrać postać sezonowych zaburzeń […]

Zdrowie w olejku z konopi

agencja_pyry
Warto pamiętać, iż w konopiach, oprócz psychoaktywnego kannabinoidu THC, znajduje się także legalny CBD, który nie ma właściwości psychoaktywnych i jest bezpieczny. Olejek, który go zawiera, łagodzi objawy padaczki, stwardnienia rozsianego, depresji, dolegliwości bólowych, nudności czy wymiotów. Czym są kannabinoidy? Kannabinoidy to substancje czynne, które oddziałują na receptory kannabinoidowe, a co za tym idzie, wpływają […]

Z opuncji figowej olej, ale nie tylko…

pyry
Z nasion opuncji figowej, czyli jednego z kaktusów, wytwarza się najcenniejszy olej na świecie. Nazywany jest naturalnym botoksem, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry. Dodatkowo kupić można macerat z jej kwiatów w oleju arganowym. Jednak opuncja znajduje zastosowanie nie tylko w kosmetyce, gdyż wytwarza się z niej błonnik i produkty spożywcze. Kobiety wschodu od tysięcy lat […]