Home Eventy Wyjątkowe otwarcie wegemamy!

Wyjątkowe otwarcie wegemamy!

Wyjątkowe otwarcie wegemamy!

W Warszawie otwarto nową wegańską restaurację – wegemama. To nowy projekt Michała Kicińskiego, promujący zdrowy i odpowiedzialny styl życia.

Na uroczystym otwarciu wegemamy gości przywitał Michał Kiciński – właściciel restauracji, współzałożyciel firmy CD Projekt i współautor gry Wiedźmin. Michał współtworzy restaurację z doświadczonym menedżerem i aktywistą Mariuszem Duchewiczem (współzałożycielem Fundacji Dzika Polska), odpowiedzialną za marketing Ulą Zarosą (autorka książki “Status moralny zwierząt”) oraz doświadczonymi szefami kuchni roślinnej Piotrem Ważyńskim i Grzegorzem Dereniem.

Gwiazdy na otwarciu restauracji

Spotkanie uświetnił kameralny koncert niezwykle klimatycznego duetu: Natalii Przybysz i Raphaela Rogińskiego, którzy rozpieszczali obecnych swoją muzyką. Wśród licznie przybyłych gości pojawili się m.in.: Marta Dymek (Jadłonomia), Małgorzata Foremniak, Paulina Holtz, Joanna Jarmołowicz, Mirosław Jękot, Beata Kawka, Katarzyna Montgomery, Beata Pawlikowska, Leszek Stanek, Mietek Szcześniak, Tola Szlagowska, Vienio, Zofia Zborowska, Izabela Zwierzyńska. Świat psychologii reprezentowali Wojciech Eichelberger i Katarzyna Miller.

Goście wegemamy mieli okazję spróbować popisowych dań szefów kuchni – Piotra Ważyńskiego i Grzegorza Derenia, takich jak aromatyczne Kroeung Curry, na które przepis został przywieziony przez utalentowanego członka zespołu Łukasza Sekułę prosto z Kambodży. Hitem okazały się również zdrowe słodycze, bez dodatku białego cukru, czy niezdrowych tłuszczów, przygotowane przez wspaniałe siostry: Annę i Martę Grefkę oraz wegańskie przekąski, w tym sery własnego wyrobu, tworzone przez Zuzę Rzymanek, czy wspaniały wężymord z przepisu Piotra Skalskiego.



Miejsce-instytucja

wegemama to miejsce-instytucja, pełne pozytywnej energii, oparte na szacunku dla natury, przyjazne środowisku i zdrowemu stylowi życia. Wyjątkowość menu przejawia się w licznych inspiracjach podróżniczych, a także w możliwości personalizacji dań, do wielu z nich można samemu dobrać rodzaj preferowanej kaszy i ryżu, kiszonych warzyw, czy białka (np. tempeh, tofu, beluga, fasola mung). Specjalnością restauracji są również wyjątkowo zdrowe desery na bazie nerkowców, owoców, wegańskiej czekolady, bez dodatku buraczanego i trzcinowego cukru. Warto tu również zawitać na przyrządzane zawsze na świeżo koktajle, smoothies czy soki z wyciskarek wolnoobrotowych. Dla spragnionych ciepłych naparów wegemama tworzy aromatyczne napoje na bazie mleka ryżowego i kokosowego, jak turmeric latte czy matcha latte.

Adres: Marszałkowska 28, Warszawa

FB: @wegemamarestauracja

WWW: www.wegemama.com