Lato – czekamy na nie z utęsknieniem. A kiedy wreszcie nadejdzie – szukamy sposobu, by wyrwać się za miasto. Zakosztować świeżych owoców, cieszyć się słońcem i przyrodą w pełni. To doskonała pora roku, by odwiedzić Uroczysko Siedmiu Stawów – renesansowy zamek położony wśród bujnych pól i lasów w woj. dolnośląskim. Właśnie wprowadzany został nowy pakiet letni „HARMONIA WERBENY”, obejmujący pobyt, posiłki i zabiegi z użyciem energetycznej i odświeżającej werbeny.
Spa w Uroczysku Siedmiu Stawów to komfortowa przestrzeń, na która składają się: cztery gabinety, studia masażu, sauna fińska i parowa, studnia do schładzania oraz strefa wypoczynku z tarasem widokowym i wellness barem. Na terenie obiektu znajduje się również 16-metrowy nowoczesny basen. Latem spa wypełnia się zapachem werbeny, która orzeźwia, pobudza zmysłu, usuwa również zmęczenie. Wszystkie kosmetyki i zabiegi firmowane są przez uznaną francuską marką L’Occitane, która specjalnie na lato stworzyła edycję linii werbenowej, wzbogaconą o bukiet ziół.
Orzeźwiające właściwości i tonizujące zapachy ziół łączą się w chłodzącej miksturze, idealnej na cieplejsze dni. To gorące promienie słońca Prowansji uwolniły najszlachetniejsze olejki eteryczne, których można zakosztować w trakcie peelingu, którego naturalne właściwości ekstraktu werbeny idealnie wygładzą skórę. Czarodziejska moc tego zioła ujawni się w pełni w trakcie masażu Harmonia Werbeny sprawiając, że zrelaksowane ciało powróci do energetycznej równowagi.
Można już też degustować potrawy z wyjątkowego letniego menu w Uroczysku Siedmiu Stawów. Wizyta w restauracji to unikalna okazja, aby poczuć niepowtarzalną atmosferą XVI-wiecznego zamku, którego zabytkowe wnętrza urządzono w eleganckim, nowoczesnym stylu. Uroczysta kolacja rodzinna czy lunch biznesowy będzie dobrym pretekstem do degustacji potraw z wykwintnego menu, bazującego na świeżych produktach, w tym potraw z werbeną. Jak mówi Tomasz Połom, Szef Kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów: Werbena od wieków uznawana jest za wyjątkową roślinę, która działania prozdrowotnie, wzmacnia i dodaje energii. To właśnie te jej właściwości zainspirowały nas do niezwykłych wariacji kulinarnych. Jej cytrynowy zapach działa energetycznie, pobudza siły witalne i nadaje potrawom unikalny smak. Szczególnie polecam risotto z białej rzodkwi z salsą truskawkową i werbeną”.
PRZEPIS NA RISOTTO Z BIAŁEJ RZODKWI Z SALSĄ TRUSKAWKOWĄ I WERBENĄ,
AUTORSTWA TOMASZA POŁOM
Składniki:
1/2 szt białej rzodkwi, 1/2 szt fenułu, 100 ml bulion warzywny, 50 ml śmietanki słodkiej niskotłuszczowej, 50 ml słodkiego białego wina
10 ml oliwa z oliwek, 50 g truskawek, 5 g miodu, sok z cytryny, papryczka chilli, pieprz gruboziarnisty, 1 pęczek werbeny
Przygotowanie:
Białą rzodkiew i fenkuł kroimy w drobną kostkę, następnie przesmażamy na małej ilości oliwy, Podlewamy bulionem warzywnym redukując go. Gdy warzywą będą al dente dodajemy słodką śmietankę, białe wino i ponownie redukujemy objętość płynów, do uzyskania konsystencji risotto.Tuskawki kroimy w drobną kostkę, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, chilli i pieprz. Risotto wykładamy na talerz, dekorujemy salsą truskawkową i obsypujemy dużą ilością posiekanej werbeny.
Więcej informacji: www.uroczysko7stawow.pl