2 przepisy na męskie dania z makaronem
KUCHENNE TRIKI
Zainspirowany różnorodnością makaronów i bogactwem możliwości, Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 męskie dania: Diabelskie Pappardelle idealne na kolację we dwoje oraz Spaghetti z chorizo, którego z pewnością chętnie spróbuje cała rodzina. Jak pokazało badanie Ogólnopolskiego Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych na zlecenie marki Lubella – 30% respondentów kojarzy męską kuchnię z ostrymi przyprawami. Dlatego ekspert Lubelli radzi, jak wykorzystać potencjał suchych przypraw, które często stosuje się do potraw z makaronem oraz – dodatkowo – jak zredukować alkohol w potrawach.
|
– Suche przyprawy, takie jak papryka, liść laurowy, oregano i wszystkie inne zioła mogą nadać potrawom jeszcze bardziej intensywny aromat oraz wydobyć z nich pełnię smaku. Wystarczy, że przed dosypaniem ich do dania, albo przed zrobieniem sosu uprażymy je przez ok.1-2 minuty na suchej, teflonowej patelni. Staną się wtedy jeszcze bardziej intensywne – radzi Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Kucharz podpowiada także, jak zredukować alkohol w potrawach – Aby odparować alkohol z potraw w warunkach domowych wystarczy zagotować go na dużym ogniu, aż do uzyskania gęstości syropu. W ten sposób następuje tzw. redukcja. Oznacza to, że alkohol się wytrąca, a pozostają same aromaty. Redukcję alkoholu przeprowadzamy, zanim dodamy do sosu inne składniki.
Diabelskie Pappardelle
POTRZEBUJESZ: • Makaron Lubella Pappardelle • masło 20g • duża cebula drobno posiekana 1 sztuka • koniak (lub brandy / burbon) 90ml • chili 2 – 3 dobre szczypty • śmietana 36% 300ml • sól i pieprz do smaku • natka pietruszki lub szałwia do posypania • parmezan (opcjonalnie)
| Czas przygotowania: 30 minut
|
DO DZIEŁA!
- Na pierwszy ogień…
Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody. - W międzyczasie…
Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.
Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.
- To już prawie meta!
Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.
Brawo! Przygotowałeś niezwykłe danie. Śmiało! Podaj na stół!
Spaghetti z chorizo w pomidorach
POTRZEBUJESZ: •Makaron Lubella Spaghetti 500g • chorizo 300g • olej rzepakowy do smażenia •duża cebula drobno posiekana 1 sztuka • czosnek drobno posiekany 2 ząbki • papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 sztuka • wędzona papryka 1 łyżeczka • oregano ½ łyżeczki • koncentrat pomidorowy Łowicz 100g • pomidory krojone Łowicz 1 puszka (400g) • czarne oliwki 50g • świeże oregano do podania • parmezan
| Czas przygotowania: 45 minut |
DO DZIEŁA!
- Na pierwszy ogień…
W szerokim garnku przesmaż chorizo, aż będzie chrupiące. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz czosnek, i poczekaj aż się zeszklą. Następnie do garnka wrzuć zioła i wędzoną paprykę. Smaż jeszcze wszystko razem przez ok. 12 minut, aby wydobyć z nich aromat. Potem dodaj koncentrat i rozgniecione widelcem pomidory oraz 300ml wody.
- Jesteś na półmetku…
Całość duś ok. 20-30 minut. Następnie dodaj do sosu czarne oliwki i dopraw go solą i pieprzem. - To już prawie meta!
Makaron Lubella gotuj 8 minut. Wymieszaj go z przygotowanym sosem. Gotowe danie posyp oregano oraz parmezanem.
I już gotowe! Możesz podać pyszny makaron swojej rodzinie!