Mleko malinowo – żurawinowe
Składniki do przygotowania na cztery osoby:
– 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
– 300 ml nektaru z cranberry
– 1 limetka z uprawy organicznej
– 150 g świeżych malin (opcjonalnie malin mrożonych)
– 150 g kefiru
– 2 opakowania cukru wanilinowego
– listki melisy lub mięty do przybrania
Przygotowanie:
1. Cranberries i nektar z żurawinowy gotować bez przykrycia przez 4-5 minut. Odstawić na noc pod przykryciem w chłodne miejsce.
2. Limetkę umyć, zetrzeć z niej skórkę, wycisnać sok. Maliny przetrzeć przez sito. Cranberries z sosem, skórka˛ i sokiem z limetki, puree z malin, kefirem i cukrem wanilinowym wlać do miksera i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać do szklanek, podawać ozdobione listkami melisy lub mięty.