Przepisy na wytrawne dania wielkanocne


Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

 

SKŁADNIKI:

• pojedyncze piersi z kurczaka 4 sztuki
• liście szpinaku 2 garści
• masło 50g
• świeża natka pietruszki
• szynka parmeńska 12 plastrów
• sól
• pieprz czarny świeżo mielony
• olej do smażenia
• ziemniaki 500g
• śmietanki 30% 300g
• chrzan śmietankowy Krakus

 

 

 

 

 

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.

 

  1. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.

 

  1. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

 

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

 

SKŁADNIKI (na ok. 12 sztuk):

• mąka tortowa 2 szklanki
• wiejskie jaja 2 sztuki
• ser feta 200g
• szpinak w liściach (może być mrożony) 150g
• łosoś 150 g
• gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki
• oliwa z oliwek 3 łyżki
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• zioła prowansalskie
• czosnek 2 ząbki
• masło klarowane do smażenia

Do podania:

• chrzan śmietankowy Krakus
• kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki

 

 

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
  2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
  3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.