Home Kuchnia Rozsmakuj się w Krakowie

Rozsmakuj się w Krakowie

Kraków kojarzony jest głównie z zabytkami – miejscami ważnymi z perspektywy historycznej. Teraz jest jeszcze jeden powód, aby odwiedzić to piękne, pełne tradycji miasto. Kraków otrzymał prestiżowy tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 roku. Unikatowym miejsce na kulinarnej mapie Krakowa jest Baroque food&style, gdzie możemy spróbować legendarnych krakowskich dań.

Chęć poznawania nowych, niebanalnych smaków i odkrywanie historii poprzez jedzenie jest coraz częściej powodem podróży. Kuchnia to ważna część kultury i tradycji każdego regionu. Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej jaki w tym roku otrzymał Kraków to doskonała okazja do tego, aby odwiedzić to miasto i poznać jego gastronomiczną ofertę.



Restauracja Baroque food&style, chcąc przybliżyć zarówno mieszkańcom jak i turystom tradycyjną krakowską kuchnię połączyła siły z Leszkiem Mazanem, znanym dziennikarzem i publicystą, który od wielu lat promuje Kraków i jego tradycje kulinarne. Efektem jest specjalne krakowskie menu stworzone przez kucharzy Baroque, autorem opisów i historycznych anegdot jest natomiast Leszek Mazan – ambasador restauracji, oraz współtwórca i profesor krakauerologii. Przy ulicy św. Jana goście mają okazje spróbować unikatowych, typowo krakowskich dań, których próżno szukać w innych restauracjach. Wśród proponowanych pozycji znajdują się między innymi Studzienina z obwarzankiem króla Władysława Jagiełły z liptauer czy Śledź z krakowskiego Kazimierza z kieliszkiem polskiej wódki. Menu powstałe z okazji nadania tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej nawiązuje do dawnej tradycji kulinarnej. Potrawy powstały zgodnie z wielowiekową recepturą, a wiele z nich, jak chociażby Żurek po krakowsku, gościło na królewskich stołach. Wedle legendy, to właśnie żurek po krakowsku był jednym z ulubionych dań synów Kazimierza Jagiellończyka.

­Pracując nad krakowskim menu zależało nam, aby znalazły się w nim dania nawiązujące do bogatej kulinarnej tradycji tego miasta. Gościom odwiedzającym restauracje Baroque proponujemy potrawy, które nie są dostępne w każdej restauracji. Kuchnia tradycyjna jest bardzo ważnym elementem kultury każdego kraju, niestety obecnie wielu restauratorów o tym zapomina, a to przekłada się na zapomnienie potraw i przepisów stanowiących kulturową spuściznę Małopolski. Naszym celem jest pokazanie, że kuchnia krakowska jest bogata, różnorodna a przede wszystkim smaczna” – mówi Leszek Mazan, ambasador restauracji Baroque food&style.