Home Kuchnia Z MasterChefa do Baroque

Z MasterChefa do Baroque

Krakowska restauracja Baroque food&style ma nowego ambasadora, jest nim Mikołaj Rey. Widzowie znający go z częstych występów telewizyjnych, między innymi w programie MasterChef i z częstych występów w programie Dzień Dobry TVN, gdzie prowadzi kącik kulinarny. Sympatycy Mikołaja Reya już teraz mają szanse na spróbowanie potraw z autorskiego menu przygotowanego specjalnie dla gości restauracji.

Mikołaj Rey, potomek słynnego poety, arystokrata, prawnik, a przede wszystkim pasjonat kuchni, zarówno polskiej, jak i francuskiej, którą poznawał od najmłodszych lat. Przez wiele lat mieszkał we Francji, którą zdecydować się opuścić, aby wrócić do polskich korzeni. Szerszej publiczności znany jest z programy MasterChef gdzie zachwycił jurorów niebanalnymi połączeniami smakowymi i niezwykłą wyobraźnią kulinarną. Mikołaj Rey to również zapalony podróżnik, podczas blisko 400 wyjazdów, miał okazję poznać różne smaki z całego świata i gotować na żywo dla setek osób. Relacje z tych licznych podróży były przedstawiane widzom programu śniadaniowego TVN Dzień Dobry TVN, w którym pojawiał się jako reporter kulinarny. Ambasador restauracji Baroque prowadził również autorski program na kulinarnym kanale Food Network. W Kulinarnym Rejsie po Polsce przedstawiał smaki z różnych zakątków naszego kraju. Teraz goście restauracji Baroque będą mieli okazję osobiście spróbować dań z autorskiego menu Mikołaja Rey.



– „Restauracja Baroque jest intrygującym punktem na kulinarnej mapie Krakowa. Łączymy w jednym miejscu doskonałą kuchnię, bez której nie na żadnej restauracji, ale też piękne wnętrza i to co w restauracji jest niezwykle ważne — miłą, swobodną atmosferę. Według mnie restauracja to nie tylko miejsce, gdzie przychodzimy zjeść obiad czy kolację, ale jednocześnie miejsce z niepowtarzalną atmosferą, którą również konsumujemy, tyle że duchowo. Ambicje twórców Baroque koncentrują się wokół doskonalenia obu tych obszarów” — mówi Mikołaj Rey, ambasador restauracji Baroque food&style.

Menu autorstwa ambasadora marki inspirowane jest smakami Francji, gdzie wychowywał się Mikołaj Rey. Znajdziemy tam między innymi typową dla francuskiej kuchni zupę cebulową, świeże owoce morza w różnych wydaniach oraz dania z dodatkiem znanych francuskich serów.   Wielbicieli dań mięsnych z pewnością zadowoli stek z antrykotu z sosem demi-glace. Uwieńczeniem każdego posiłku jest deser. Mikołaj Rey proponuje słodki klasyk kuchni francuskiej, czyli tatrę gruszkowo-migdałową Bourdaloue.

– „W Baroque chcemy przybliżyć gościom prawdziwą kuchnię francuską, proste przepisy na dania, które można wyczarować z kilku produktów. Planujemy również serię warsztatów i pokazów kulinarnych. Gotowanie jest moją pasją, chciałbym więc pokazać innym ludziom, że to doskonała forma spędzania czasu z rodziną i znajomymi. Chcemy też pokazać dzieciom, że gotowanie może być doskonalą zabawą, jednocześnie wpajając im dobre nawyki żywieniowe — mówi Mikołaj Rey.