Pryzmin Na oczy i… widzisz więcej


Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF-u odkryli, że spożywanie jagód borówki czernicy poprawiało ich widzenie w ciemności. Badania potwierdziły: wyciągi z tych jagód powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu, usuwają zmęczenie oczu, a nawet umożliwiają osobom krótkowzrocznym zamianę okularów na „słabsze”.

 

Firma BioGarden wprowadziła na rynek PRYZMIN Na oczy – suplement diety, polecany osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych oraz narażonym na pogorszenie wzroku związane z wiekiem.

Wyciąg z czarnej jagody wpływa korzystnie na regenerację barwnika odpowiadającego za zdolność widzenia o zmierzchu, pomaga zapobiegać krwawieniom do siatkówki poprzez wzmacnianie ścian naczyń włosowatych.

Dodatkowo PRYZMIN Na oczy, dzięki zawartości karotenoidu – luteiny, ma właściwości przeciwutleniające. Działa też jak żółty filtr, którego mikroskopijne ilości umieszczone są dokładnie w części środkowej dołka środkowego siatkówki, w miejscu zwanym plamką żółtą i chronią ją przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania ultrafioletowego. Luteina wiąże on wolne rodniki (podobnie, jak inne antyoksydanty, np. witaminowe A, C, E), a także absorbuje promieniowanie elektromagnetyczne w zakresie fal poniżej 400 nm. 

PRYZMIN_NEW_BioGarden_v1_low

Preparat został dodatkowo wzbogacony witaminą A oraz E. Witamina A neutralizuje wolne rodniki w tkankach, w których jest małe stężenie tlenu. W ten sposób uzupełnia działanie witaminy E, reagującej z wolnymi rodnikami przy dużych stężeniach tlenu w tkankach. Ponadto witamina E, jako rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant chroni przed utlenianiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co zapewnia szczelność błon komórek oczu i chroni przed degeneracją wewnątrzkomórkowy kod genetyczny. Witamina E jest najsilniejszym witaminowym przeciwutleniaczem. Skutecznie zapobiega utlenianiu witaminy A, neutralizuje wolne rodniki i hamuje tworzenie się toksycznych substancji – nadtlenków tłuszczowych, złego cholesterolu. Niedobór witaminy A powoduje zakłócenia wzroku, co często odczuwamy jako zmęczenie oczu – kiedy pracujemy przy komputerze czy nadmiernie oglądamy telewizję. W wyniku zbyt niskiego spożycia witaminy A następuje także wysuszenie komórek nabłonka spojówki i rogówki oka, co może spowodować upośledzenie wydzielania łez i często prowadzi do zapalenia spojówek.

***

Zjawisko widzenia polega na tym, że światło zanim padnie na siatkówkę przechodzi przez obraz optyczny oka i jest przez niego formowane w taki sposób, że w zdrowym oku na siatkówce pojawia się ostry obraz obserwowanego przedmiotu. Plamka żółta, czyli centralna część siatkówki oka, decyduje o widzeniu barw i szczegółów oglądanych przedmiotów. Ważną rolę odgrywa także soczewka oka, która w razie konieczności zmienia swój kształt zmieniając tym samym moc optyczną całego układu optycznego oka. Jeżeli moc układu optycznego jest niewłaściwa, wtedy na siatkówce pojawia się rozmyty obraz i mówimy o wadach wzroku: nadwzroczności lub krótkowzroczności.